Vznik a význam miešaných nápojov

Prvá zmienka o miešaných nápojoch pochádza zo začiatku 19. st., kedy sa začali pripravovať v USA počas kohútich zápasov. Prvými miešanými nápojmi boli Cocktails, názov vznikol z 2 anglických slov cock - kohút a tail - chvost príp. koniec. Vždy vo farbe chvostu víťazného kohúta. Postupom času si ľudia tieto nápoje obľúbili v polovičke 19. storočia už v USA pripravuj i ďalšie skupiny miešaných nápojov ako boli fizzy, flipy a daisy. Koncom 19. storočia sa v USA otvárajú prvé cocktailové bary a barmani pracujú s prvými pomôckami ako bol shaker, mix glass.

Začiatkom 20. storočia sa dostávajú do Európy, prvé sa miešajú v Londýne a Paríži, neskôr je to Škandinávia, potom Južná Európa a začiatkom 20 tych rokov 20 st. sú známe po celej Európe. Významným obdobím pre miešané nápoje bola prohibícia v USA, ktorá bola v rokoch 1919 až 1933, kedy bol v USA zakázaný predaj alkoholu..predával sa alkohol na čierno a prekvitá pašovanie alkoholu. Za týmto stál talian žijúci v USA a volal sa Al Capone. 

 Miešané nápoje sa ponúkali na základe hesiel, ktoré ovládali iba ľudia spriaznení s podsvetím. Vstup do týchto barov mali iba vyvolený.

1951 - založenie IBA - International Bartenders Associacion, počas svojej existencie zaregistrovala svetové cocktaily, skupiny miešaných nápojov, pravidlá organizovania miešaných nápojov. Začiatkom 90 tych rokov 20. storočia sa IBA rozrastá, stupujú tu aj iné krajiny východnej Európy.

Miešané nápoje sa preferujú pre nižší alkoholový obsah. Ponúkajú ich pre ich vzhľad, chuť a vôňu. A práve nimi, učia ľudí konzumovať alkohol v slušnej forme. 

Štítky