Rozdelenia miešaných nápojov

Delíme ich podľa množstva, času podávania, obsahu alkholu, teploty a spôsobu prípravy na:

1. Short drink  

- krátke miešané nápoje, ktoré vždy obsahujú 6 až 8 cl s výnimkou champagne cocktailov a podľa času podávania ich delíme na:

  • Before Dinner - sú to nápoje aperitívové, podávané vždy pred jedlom, obsahujú 6-8 cl na ich prípravu, ingrediencie neobsahujú vysoký obsah cukru - destiláty, vermútové a dezertné vína, bitters, ale môžeme použiť i max. 2 cl likéru - väčšinou sa pripravujú v miešacom pohári a podávajú v cocktailovom pohári.
  • After dinner - sú nápoje podávané vždy po jedle, ako digestív. Obsahujú 6-8 cl. Ingrediencie môžme použiť akékoľvek. Ich príprava je väčšinou v šejkri a podávajú sa v cocktailovom pohári.
  • Champagne cocktail - sú nápoje, ktoré môžeme podávať kedykoľvek perd alebo po jedle, ich obsah je 10 cl. Na ich prípravu používame vždy šumivé vína alebo champagne, destiláty, likéry, sirupy. Pripravujeme priamou cestou do pohárov fleta.
2. Long drink  
- sú dlhé miešané nápoje, ktoré vždy obsahujú 15-25 cl. Na ich prípravu sa používajú akékoľvek dostupné ingrediencie. Vždy však môžeme použiť max. 7 cl alkoholických produktov. Ich príprava je v šejkri alebo v mixéri, priamo do pohára. Podávame v pohároch high ball, libertta glass cždy s ľadom a na záver vkladáme slamku a miešatko.
3. Soft drink 
- sú nealkoholické miešané nápoje, ich obsah je vždy do 30 cl. Na ich prípravu sa používajú ingrediencie, ktoré neobsahujú alkhol (ovocné a zeleninové šťavy, sýtené nápoje, mlieko, zmrzlina, sirupy..). Ich príprava je v šejkri, priamo do pohára alebo aj v mixéri. Podávajú sa v pohároch high ball, tall glass, liberta glass.
4. Hot drink  
- sú teplé nápoje, ktoré vždy obsahujú do 18 cl. Ich príprava je vždy na panvici alebo vo varnom skle. Základom je cukor, voda, káva, ovocná šťava, likér,.. Podávame ich do vopred predhriatych pohárov na teplé nápoje na podšálke s rozetkou a lyžičkou.
5. Fancy drink 
- sú nápoje, ktoré si barman pripravuje podľa vlastnej receptúry, ktoré doposiaľ neboli publikované. Vždy pri príprave dodržiava správny výber ingrediencií, pracovný postup a výber skla.

Štítky