Archív článkov

Rozdelenia miešaných nápojov

Delíme ich podľa množstva, času podávania, obsahu alkholu, teploty a spôsobu prípravy na: 1. Short drink   - krátke miešané nápoje, ktoré vždy obsahujú 6 až 8 cl s výnimkou champagne cocktailov a podľa času podávania ich delíme na: Before Dinner - sú to nápoje aperitívové, podávané vždy pred...

Suroviny na prípravu miešaných nápojov

1. Liehoviny destiláty:  jalovcové (gin, borovička) obilninové (vodka, whisky) ovocné (slivovica, čerešňovica, calvados,..) špeciálne (rum, tequila) likéry: ovocné (čerešňový, banánový, jahodový,..) prírodné (curacao, triple sec) bylinné (Becherovka, Demänovka, Jägermeister,...

Desatoro základných pravidiel barmana

1. Barový inventár vždy udržuje bezchybne čistý. 2. Šejker, miešací pohár a poháre na podávanie nápojoc vopred predchladí ľadom (frapovanie). 3. Dodržuje presné receptúry, nalieva nápoje cez odmerku. 4. Na prípravu dekorácií používa vždy iba jedlé ingrediencie - čerstvé ovovcie a zeleninu, príp....

Spôsoby prípravy miešaných nápojov

1. Šejker - pripravujú sa v ňom nápoje z ťažko zlúčiteľných ingrediencií (destiláty, likéry, sirupy, ovocné a zeleninové šťavy), ktoré musíme riadne premiešať. Dĺžka miešania je 7 až 10 sekúnd, niekedy aj dlhšie. 2. Mix glass - pripravujeme nápoje dvoj až štvorzložkové ľahko zlúčiteľné, ktoré vždy...

Medzinárodná barmanská asociácia

Založilo ju 24. 2. 1951 v Tarquey v Anglicku 7 európskych štátov (Anglicko, Francúzsko, Holandsko, Taliansko, Švajčiarsko, Švédsko a Dánsko). Je to organizácia, ktorá združuje barmanov a nápojárov celého sveta, ale i výrobcov a distribútorov alkoholických a nealkoholických nápojov. V súčasnosti...

Slovenská barmanská asociácia

SkBA je občianske združenie registrované na MV SR. Je to nepolitické dobroľné združenie pracovníkov nápojovej gastronómie, ale i sympatizujúcich s touto profesiou. Vznikla 15. 12. 1994 ako nástupnícka organizácia Československej barmanskej asociácie, po rozpade ČSFR v roku 1993. Jej  história...

Vznik a význam miešaných nápojov

Prvá zmienka o miešaných nápojoch pochádza zo začiatku 19. st., kedy sa začali pripravovať v USA počas kohútich zápasov. Prvými miešanými nápojmi boli Cocktails, názov vznikol z 2 anglických slov cock - kohút a tail - chvost príp. koniec. Vždy vo farbe chvostu víťazného kohúta. Postupom času si...

Štítky